PERSHING LIFT STATION | GRAVITY COLLECTION AND FORCE MAIN UPGRADE

Challenge:

Fort Leavenworth’s collection system consisted of an aging gravity sewer built from vitrified clay and concrete pipe, and an aging interceptor sewer with a deteriorated aerial crossing, which posed a threat to the environment and public health.

The aerial crossings and the aging clay pipe were allowing infiltration and inflow into the system. The system included an aging interceptor and a small lift station.

McClure Results:

By using a road embankment over the creek to bury one of the gravity sewers and the force main, McClure was able to eliminate one aerial crossing and meet the goal for the elimination of two other aerial crossings.

A lift station was designed to take in all gravity sewer inflows to eliminate the aging interceptor.

To minimize odors, system deterioration, and treat the airborne odor from the wetwell, McClure included a liquid chemical odor treatment system.

The Pershing Lift Station project at Fort Leavenworth is a success story of the partnership between American Water Military Services Group (MSG), utility privatization, and the federal government.

McClure provided survey and engineering solutions, and oversaw the construction on time and within budget while improving the area’s public health, safety and welfare. The project also received the American Council of Engineering Companies’ Engineering Excellence National Recognition Award for work on the Pershing Lift Station.

Location: Fort Leavenworth, Kan.
Client: American Water Works Co.
Expertise: Water